6. Palackozás

Végre eljött a pillanat amikor leerjett sörünket palackba tölthetjük. Már csak 10-20 nap és kész is 😀

A legfontosabb (és ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni), hogy a palackok tiszták legyenek. Ami a legkevésbé hiányzik, hogy bármilyen baktérium vagy gomba hozzátegyen a sör ízéhez, és nem pozitívan.

Szükségünk lesz némi cukorra.
Erre azért lesz szükségünk, hogy még egy kicsit megdolgoztatva az élesztőket széndioxidot kapjunk, ami mivel bezártuk a palack száját nem tova szökkenni. Ez lehet kristálycukor, gyümölcscukor stb. a lényeg, hogy ne adagoljuk túl!
Általában 3-5g per 0,5 liter jól szokott működni, ha sörünk tényleg jól leerjedt. Van aki egyáltalán nem tesz hozzá cukrot, ám ebben az esetben tovább kell várnunk. Mire tökéletes lesz sörünk simán eltelhet 30-40, esetenként több nap is.

Egy egyszerű, de megbízható lezáró

Tehát a kimosott üvegeinkbe beletöltöttük a sörünket, amihez hozzáadtunk némi cukrot. És most szépen lezárjuk új és tiszta korona zárral, azaz sörös kupakkal. Klasszul működnek a legolcsóbbak is, de ha nagyobb mennyiséget kell lepalackoznunk tanácsos drágább és komolyabb eszközt vennünk.

Ha lezártuk a sörünket tegyük olyan helyre, ami a legoptimálisabb az élesztő számára, hogy meg tudja termelni a kellő széndioxidot sörünknek.

Amikor a megfelelő savasságot elértük akár pasztőrizálhatjuk is, hogy úgymond „befagyasszuk” a jelenlegi állapotot, ami annyit tesz ,hogy sörünket 20-30 percre 68-80 fokos meleg vízbe tesszük, majd hideg vízbe téve lehűtjük, amilyen gyorsan csak lehet. Ez alatt a sörben a hirtelen hőmérséklet változás végett gyakorlatilag szétrepedtek a mikroorganizmusok.

Én úgy tapasztaltam, hogy mindkét verzió működő képes.Mármint, hogy pasztőrizálunk vagy sem. Ha nem, akkor viszont számítsunk rá, hogy az idő műlásával a sörünk is folyamatosan változik. De ez a kezdetben nem fog érinteni minket, hiszen az első és lehet még a tobbi sörünk sem éri meg a változó kort 🙂

Kezdetben ennyi elég, hogy elindulj az úton, a többi info pedig útközben ragad majd rád.

Átnézném mégegyszer!